Znáte rozdíly mezi hlavními druhy čajů? Čaj je hned po vodě druhým nejoblíbenějším nápojem. Pomáhá lidem, kteří se odpoledne cítí unavení, ale ještě potřebují pracovat, soustředit se. Čaj má spoustu skvělých příchutí a přiměřené množství kofeinu. Každý čaj chutná jinak, všechny jsou však výtečné. Podívejme se, jaké jsou mezi třemi nejběžnějšími typy čajů rozdíly a které mají největší přínos pro naše zdraví.

Bílý, zelený a černý čaj

listy čajovníku čínskéhoČaj se v posledních letech stal v západním světě velmi populárním nápojem, protože je mnohem zdravější než většina jiných běžných nápojů. Čerstvý čaj totiž neobsahuje žádný tuk, žádné kalorie, žádná barviva a žádný cukr. Takže proč bychom se měli držet pití slazených nápojů? V kanceláři nebo doma po práci je šálek čaje vždycky nejlepší volbou.

Tři základní druhy čajů – bílý, zelený a černý – pocházejí ze stejné rostliny, čajovníku čínského. Čaj, tak jak jej známe, se připravuje poléváním listů čajovníku horkou vodou. Za čaj se dá považovat právě takový čaj, jehož listy pocházejí z čajovníku čínského. Ostatní čaje – bylinkové či ovocné, se proto nedají nazývat opravdovými čaji, protože se vyrábí z jiných rostlin a bylinek.

Oxidace

Rozdíly mezi bílým, zeleným a černým čajem jsou zaznamenávány především mírou oxidace při zpracovávání čajových listů. Oxidace v tomto kontextu znamená, že listy jsou zpracovány tak, že enzymy spouštějí přirozený oxidační proces. Oxidace čaje velmi ovlivňuje vzhled, chuť a chemické složení listů. Díky oxidaci se listy liší – jsou hnědé či černé, mění se také výsledné množství kofeinu v čaji. Ovlivňuje také příchuť. Pravdou však je, že příliš oxidovaný čaj obsahuje méně antioxidantů.

Všechny druhy ovoce oxidují. Banán, například, je napřed zelený, pak postupně žloutne a nakonec postupem času zhnědne. Se změnou barvy a chuti se drasticky mění také chuť. Čajové lístky jsou nejdříve zelené a postupně hnědnou nebo černají.

Bílý čaj

Bílý čaj, coby původní čínský nápoj, se vyrábí nejméně. Bílý čaj není oxidovaný (nebo jen minimálně), proto však obsahuje nejvíc antioxidantů. To také znamená, že bílý čaj nemá příliš výraznou chuť a obsahuje nejmenší množství kofeinu. Z těchto důvodů se bílý čaj považuje za ten nejzdravější. Bílý čaj má typickou jemnou, sladkou a jakoby květinovou chuť.

Zelený čaj

Populární je jak v Japonsku, tak v Číně. Zelený čaj je zralejší a oxidovanější než bílý čaj. Listy zeleného čaje se obvykle suší brzy po sklizni a to buď pražením nebo napařováním. Listy si zachovávají svou zelenou barvu, protože oxidace je stále ještě minimální. Zelený čaj má tak trochu zemitou chuť. Určitě není pro každého, ale spousta lidí na něj nedá dopustit.

šálek zeleného čaje

Černý čaj

Nejoblíbenější čaj západní polokoule je černý čaj. Říká se mu tak, protože listy jsou zcela oxidované, což jim dává jejich tmavou barvu. Se svou silně aromatickou příchutí a vysokým obsahem kofeinu patří černý čaj k ranním nápojům. Je navíc zdravější než káva. Listy černého čaje se suší, až když oxidace dosáhne pokročilého stádia, poté se drtí. Černý čaj se často ochucuje různými ovocnými příchutěmi, přírodními látkami nebo kořením, jako je zázvor či skořice. Čína a Indie patří mezi největší světové výrobce černého čaje – nejznámější čaj je Darjeeling.

A co čaj Oolong?

Tradiční čínský nápoj, čaj Oolong, patří mezi další druhy skutečných čajů, které se vyrábějí z listů čajovníku čínského, stejně jako bílý, zelený nebo černý čaj. Co se příchuti, množství kofeinu a antioxidantů týká, oolong čaj je na pomezí černého a zeleného čaje. Čaj oolong je obvykle více oxidovaný než zelený čaj, ale přitom méně než tradiční černý čaj. Podobně je na tom množství kofeinu – v oolong čaji je vyšší než v zeleném čaji, ale ne tak vysoké jako v čaji černém.

Také tvarem se čaj oolong odlišuje od ostatních čajů. Listy čaje oolong jsou obvykle zkroucené. Proces výroby ovlivňuje barvu a aroma výsledného čaje, proto se jednotlivé varianty oolong čaje mohou tolik odlišovat.

Čaj Rooibos a bylinkové čaje

Čaj Rooibos se nevyrábí z čajovníku, proto se nepovažuje za klasický čaj. Pochází z jižní Afriky a neobsahuje žádný kofein. Bylinkové čaje také nepatří mezi skutečné čaje. Jsou to zkrátka směsice bylinek, ovoce a květů. Bylinky se často přidávají i do bílých, zelených a černých čajů, protože jim dodají charakterističtější příchuť a zaujmou větší množství lidí. Oblíbená je například kombinace zeleného čaje s citronem.

čaj rooibos

Na závěr

Takže jaký čaj je nejlepší? Nejzdravější je asi bílý čaj, neboť obsahuje nejvíce antioxidantů. Ale nejedná se o jejich hlavní zdroj, proto bychom se tímto údajem při výběru čaje neměli nějak zásadně řídit. Žádný čaj vám nemůže ublížit. Nejlepší je vyzkoušet všechny druhy čaje a některý pít pravidelně. Všechny mají svou charakteristickou příchuť. Ráno vás postaví na nohy silný černý čaj, odpoledne se můžete osvěžit bílým čajem. Zelený čaj vás uklidní v průběhu celého dne.

Raději se však vyhýbejte čajům, do nichž je přidáno příliš mnoho dalších ingrediencí, které je mají ozvláštnit. Zelený čaj s citrónem vám neublíží, ale raději se ujistěte, že čaj obsahuje pouze přírodní ingredience.