Léčivé masti při zevním používání zmírňují bolesti. Připravujeme je z čerstvých nebo sušených bylin, případně v kombinaci s bylinkovým olejem a tinkturou. K tomu účelu se suroviny s mastnými látkami, například lanolinem, mandlovým olejem nebo vepřovým sádlem, rozpustí přefiltrují.

Hustší konzistence masti dosáhneme přidáním včelího vosku. Delší trvanlivosti masti dosáhneme, když hrdla naplněných lahviček utěsníme parafínem. Dejte pozor, léčivé masti, balzámy a krémy uchováváme v chladničce, mají jen několikatýdenní trvanlivost.

Příklad vlastní výroby masti z měsíčku lékařského:

200 g vepřového sádla rozpustíme v hrnku při nízké teplotě. Přidáme hrst květů měsíčku, dobře promícháme a zchladíme. Po 24 hodinách hmotu znovu roztavíme a přecedíme přes ubrousek.