Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek, nebo také jen kadeřávek, je odrůda kapusty, která netvoří pevné hlávky, ale na vysokém koštálu vyvíjí hojně kadeřavých listů. Kvalitní kadeřávek má mít nezažloutlé listy, košťál musí být seří...
Pelyněk

Pelyněk pravý

Pelyněk pravý je dřevnatou bylinou, kterou lze snadno nalézt snad na každé louce a podél cest. Může dorůstat výšky až 120 cm a tak ho lze jen těžko přehlédnout. Tato příbuzná pelyňku černobýlu je vynikající kuc...
Šťavel

Šťavel

Šťavel kyselý je chutným darem z lesa, který se může stát součástí mnoha pokrmů. V kuchyni slavných kuchařů má své stálé místo. Tato bylina se využivá jako zelenina, koření, do salátu, omáček, do mléčných výrob...
Pórek

Pórek

Pórek je dostupný po většinu roku, a proto bývá součástí mnoha receptů. Je to zelenina dosti biologicky hodnotná. Obsahuje něco vitaminů skupiny B a C, z nerostných látek vápník a železo. Na jaře a v létě nakup...
Papriky

Papriky

Snad jen málokomu by nechutnaly papriky, obzvláště tehdy, pokud jsou součástí vařených pokrmů. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu C (mají jej třikrát více než citróny) a obsahují i mnoho vitamínu A (karotenu). J...
Kukuřice

Kukuřice

Nekonečná kukuřičná pole podél cest jsou lákavou možností, jak se kukuřice zmocnit, ale raději doporučujeme kukuřici z farmářských trhů. Velké nedozrálé klasy dobrého druhu kukuřice jsou levnou a výživnou zelen...
Kapusta růžičková

Kapusta růžičková

Kapusta růžičková je pro mnohé nejoblíbenějším druhem kapusty. Podává se buď na košťálu, nebo bez koštálu jako růžičky. Má mít zdravé, pevně uzavřené růžičky, nejméně 15 mm dlouhé na příčném průměru. Je to jemn...
Tykev

Salát z tykve

Máte dostatek tykví? V tom případě byste si neměli nechat ujít salát z tykve, který je rychlý a chutný. (Pokračování textu…)...
Petržel

Petržel

Pokud máte k petrželi odpor, věřte, že se jedná o velmi zdravou ingredienci, které byste se rozhodně neměli vyhýbat. Zelená nať je cennější než kořen. Nať je bohatá na vitaminy A a C a železo. Nasekanou nať při...
Patlažán

Patlažán (Lilek vejcoplodý)

Dříve byly patlažány pro mnoho lidí neznámou plodinou, ale v dnešní době pronikají stále více i do běžných receptů. Patlažány jsou dužinaté plody tvaru vejčitého nebo okurkovitého, temně fialově zbarvené. ...