Čínské zelí

Čínské zelí

Čínské zelí je osvěžující zeleninou, kterou mnozí znají jako nepostradatelnou součást baget nebo salátů. Přichází na naše trhy v zimních měsících a svým bohatým obsahem vitaminu C, provitaminu A a kyseliny list...
Tykev

Tykev (dýně, turek)

Tykev se velmi snadno pěstuje a má širokospektré využití. Ačkoliv plody tykví (podobné větší okurce) nejsou ani zvlášť výživné, ani zvlášť biologicky hodnotné, jsou chutnou zeleninou v zimních měsících, kdy je ...
Rajčata

Rajčata

Rajčata jsou bez pochyby jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny a skvěle chutnají jak syrová, tak i tepelně upravená. Jsou znamenitou zeleninou, neboť obsahují hojně karotenu i mnoho vitamínu C. (Pokračo...
Polníček

Polníček

Polníček patří mezi méně známé ingredience, je bohatý na vitamíny C i A a z minerálních látek obsahuje železo, vápník i fosfor. Je to jednoletá až dvouletá rostlina, rostoucí do výše 10-20 cm. Má lžícovité líst...
Pastinák

Pastinák

Zatímco někteří používají pastinák celé roky, někteří o něm ještě ani neslyšeli. Pastinák je velmi výživná zelenina, která obsahuje hojně uhlovodanů. Má i mnoho vitamínu C, vitaminy skupiny B, a z nerostných lá...
Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek

Kapusta kadeřávek, nebo také jen kadeřávek, je odrůda kapusty, která netvoří pevné hlávky, ale na vysokém koštálu vyvíjí hojně kadeřavých listů. Kvalitní kadeřávek má mít nezažloutlé listy, košťál musí být seří...
Pelyněk

Pelyněk pravý

Pelyněk pravý je dřevnatou bylinou, kterou lze snadno nalézt snad na každé louce a podél cest. Může dorůstat výšky až 120 cm a tak ho lze jen těžko přehlédnout. Tato příbuzná pelyňku černobýlu je vynikající kuc...
Šťavel

Šťavel

Šťavel kyselý je chutným darem z lesa, který se může stát součástí mnoha pokrmů. V kuchyni slavných kuchařů má své stálé místo. Tato bylina se využivá jako zelenina, koření, do salátu, omáček, do mléčných výrob...
Pórek

Pórek

Pórek je dostupný po většinu roku, a proto bývá součástí mnoha receptů. Je to zelenina dosti biologicky hodnotná. Obsahuje něco vitaminů skupiny B a C, z nerostných látek vápník a železo. Na jaře a v létě nakup...
Papriky

Papriky

Snad jen málokomu by nechutnaly papriky, obzvláště tehdy, pokud jsou součástí vařených pokrmů. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu C (mají jej třikrát více než citróny) a obsahují i mnoho vitamínu A (karotenu). J...