Hořčice

Hořčice

Mnoho lidí považuje hořčici za nezbytnou ingredienci při grilování, ale její použití je mnohem širší. Z rozličných druhů hořčice bychom měli na vaření používat vždy jen středně ostrou hořčici. Vyrábí se z černé...
Rozmarýn

Rozmarýn

Rozmarýn je nejen okrasou v květináči, ale i skvělým kořením. Pochází z jižní Evropy. Protože má velmi intenzivní kořenný účinek, používá se do všech tučných jídel, např. do ragů, do jídel v jednom hrnci a do g...
Bobkový list

Bobkový list

Bobkový list dříve nosili římští císaři na hlavě a dnes je nepostradatelnou součástí kuchyně, ve které nesmí chybět. Jako koření se trhají mladé lístky vavřínu, které se usuší. Abychom jídlům propůjčili jemnou ...
chřest

Chřest

Chřest je chutnou ingrediencí, kterou mnoho lidí ještě nikdy neochutnalo. V zelených hlavičkách chřestu je hodně vitaminu C, ostatních vitaminů jen málo. Z nerostných látek obsahuje chřest mnoho železa, jinak m...
levandule

Levandule

Levandule má opravdu mnoho využití. Na mnohé zahrádce se pěstuje bohužel jen jako zahradní bylina, ale i tak se z ní dají vyrobit vynikající želé, marmelády, oleje nebo vína. Na tyto výrobky se používají čerstv...
Štěrbák zahradní

Štěrbák zahradní

Pokud štěrbák zahradní neznáte, je nejvyšší čas se s ním seznámit. Jinak nazývaný také jako endivie, je příbuzný naší čekanky. Z vřetenovitého kořene vyrůstají úzké, zkadeřené listy, pikantní, slabě nahořklé ch...
Ředkvičky

Ředkvička

Redkvičky jsou pro mnohé neodmyslitelnou lahůdkou, která chutná na všechny způsoby. Redkvičky jíme převážně syrové, abychom dobře využili vitaminů skupiny B i C. Obsahují převážně zásadité soli (draslík, hořčík...
Maliny

Maliny

Maliny jsou lákavou přírodní pochoutkou, které se jen těžko vyrovná jakákoliv cukrovinka. Tyto lesní plody je možno snadno najít v našich zeměpisných šířkách. Dozrávají koncem července a začátkem srpna. Nejlepš...
Paprika

Paprika (koření)

Paprika patří mezi základní koření, které by nemělo chybět v žádné domácnosti. Jeho specifická chuť dodává jídlům ten pravý šmrnc. Existuje mnoho druhů paprikového prášku. Zvlášť silnými druhy jsou koření chill...
kapusta

Kapusta

Kapusta je zeleninou, která by v jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je biologicky hodnotná, protože obsahuje vitamíny A, B i C, železo a vápník. Nespařujeme ji, abychom nezničili choulostivé vitaminy. Před příp...