Papriky

Papriky

Snad jen málokomu by nechutnaly papriky, obzvláště tehdy, pokud jsou součástí vařených pokrmů. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu C (mají jej třikrát více než citróny) a obsahují i mnoho vitamínu A (karotenu). J...
Kukuřice

Kukuřice

Nekonečná kukuřičná pole podél cest jsou lákavou možností, jak se kukuřice zmocnit, ale raději doporučujeme kukuřici z farmářských trhů. Velké nedozrálé klasy dobrého druhu kukuřice jsou levnou a výživnou zelen...
Kapusta růžičková

Kapusta růžičková

Kapusta růžičková je pro mnohé nejoblíbenějším druhem kapusty. Podává se buď na košťálu, nebo bez koštálu jako růžičky. Má mít zdravé, pevně uzavřené růžičky, nejméně 15 mm dlouhé na příčném průměru. Je to jemn...
Tykev

Salát z tykve

Máte dostatek tykví? V tom případě byste si neměli nechat ujít salát z tykve, který je rychlý a chutný. (Pokračování textu…)...
Petržel

Petržel

Pokud máte k petrželi odpor, věřte, že se jedná o velmi zdravou ingredienci, které byste se rozhodně neměli vyhýbat. Zelená nať je cennější než kořen. Nať je bohatá na vitaminy A a C a železo. Nasekanou nať při...
Patlažán

Patlažán (Lilek vejcoplodý)

Dříve byly patlažány pro mnoho lidí neznámou plodinou, ale v dnešní době pronikají stále více i do běžných receptů. Patlažány jsou dužinaté plody tvaru vejčitého nebo okurkovitého, temně fialově zbarvené. ...
tuky

Tuky

Tuky se řadí mezi jednoduché lipidy. Někteří lidé si pod nimi představí tuky na smažení, jiní zase podbřišní tuk. Pojďme si o tucích povědět něco více. Tuky hrají v naší výživě také důležitou úlohu. Tak např. p...
Sacharidy

Sacharidy

Sacharidy se často nepřesně nazývají cukry, na tento omyl je třeba dát pozor. Skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou důležitými dodavateli energie. 1 g sacharidů dodává 1,1 kcal nebo 17 kJ. Sacharidy může...
voda

Voda

Voda je životodárnou tekutinou, bez které by na Zemi nebylo života. Její chemické označení je H2O. Voda tvoří asi 60% hmotnosti lidského těla. Neustálým vylučováním vody je tělo nuceno nahrazovat ji v dostatečn...
article placeholder

Sveřep stoklasa

Sveřep stoklasa roste na úhorech jako plevel, z obilek se vaří kaše, můžeme jej přidávat i do polévek....