Někdo ji nazývá kanadskou borůvkou, ve skutečnosti jde o klikvu obecnou. Ta pochází z Ameriky, na domácí pěstování není příliš vhodná, a pokud na ni u nás narazíte ve volné přírodě, tak pozor, je chráněná. Rostlina je příbuzná borůvek a brusinek. Využívá se jak v kuchyni, tak i v lékařství.

Bobulky klikvy

Z rostliny se sklízí plody – bobulky, jež jsou za syrova velmi kyselé, proto se tepelně zpracovávají. V Česku jsou k dostání v podobě prášku, ze kterého si připravíte klikvovou šťávu nebo v tobolkách.

Obsah plodu

Plody klikvy obsahují antioxidanty, antokyanosidy, které působí proti degenerativnímu onemocnění očí, vitamíny C a E, selen, beta karoten a další karotenoidy, ty zmenšují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.

Léčebné účinky

Klikva je především výborná na léčení infekce močových cest a odstraňuje zápach moči. V této oblasti působí i preventivně. Podporuje tvorbu kyseliny hippurové, o níž je prokázáno, že má v močových cestách silný antibiotický účinek. Zkracuje průběh onemocnění močových cest a zmírňuje bolesti, palčivost, svědění a jiné příznaky. Vysoký obsah vitaminu C z ní dělá výborný potravinový doplněk.

Rovněž má tonizační a regenerační účinky na pleť, kterou omlazuje a regeneruje buňky. Má antiseptické účinky.

Užití klikvy

Při zánětu močových cest se pije 500 ml klikvové šťávy nebo lze použít tinkturu podle návodu na obalu. Účinek zvyšuje příjem většího množství tekutin.

Dvě 400 mg tobolky mají účinek jako 400 g čerstvého ovoce.

Vedlejší nežádoucí účinky klikvy nejsou známé, mohou ji použít i těhotné a kojící ženy.

Upozornění: klikva v žádném případě nenahrazuje antibiotika, pokud se jedná o akutní infekci močových cest. Jestliže nepocítíte po použití klikvy zlepšení do dvou až tří dnů, vyhledejte lékaře. A to i v případě, objeví-li se horečka, krev v moči, bolest zad, jednalo by se zřejmě o infekci ledvin.