Dušený hrášek je skutečnou lahůdkou. Jelikož ho lze připravit z čerstvě vyloupaného i mraženého hrášku, představíme si recepty pro obě verze.

Čerstvý dušený hrášek

Potřebujeme:

  • 50 dkg vyloupaných zrnek hrášku
  • 5 dkg másla
  • 1 lžička mouky
  • sůl
  • 130 ml vody nebo smetany
  • lžička nasekané zelené petržele.

Příprava:
Hrášek povaříme 5 minut v připravené osolené vodě, pak ho dáme dusit na máslo nebo na slaninu pokrájenou na kostičky. Můžeme jej dusit i s jinou zeleninou, např. karotkou, brukví, květákem, srdéčky hlávkového salátu apod. Dušený hrášek
zaprášíme moukou a podlijeme vodou, polévkou nebo mlékem. Dušeným hráškem plníme i kedlubny, rajčata nebo celer, obkládáme pečené maso a přidáváme jej do masitých ragú, nádivek a hašé.

Dušený hrášek – mražený

Potřebujeme:

  • 50 dkg zeleného hrášku
  • 130 ml vody
  • sůl
  • 5 dkg čerstvého másla
  • 1/2 dkg hladké mouky

Zmrazený hrášek necháme roztávat 2-3 hodiny v původním balení při normální teplotě kuchyně. Pak ho vložíme do 130 ml vařící vody a povaříme 2 až 3 minuty. Hrášek přendáme na rozpálený tuk, zaprášíme lehce moukou, podusíme 8-10 minut, podlijeme zbylým vývarem a povaříme.

Nové články