Dejte chřipce sbohem

Chřipková epidemie propuká zpravidla s příchodem nevlídného podzimního počasí. Obvyklými příznaky chřipky bývá vedle zvýšené teploty kašel, zimniční třes, bolest hlavy a kloubů, nadměrná únava a také ztráta chuti k jídlu.

Lékaři většinou doporučují pacientům s chřipkou hodně odpočívat, pít hodně tekutin a k utišení bolestí a ke snížení horečky pravidelně užívat léky odvozené od kyseliny acetylsalicylové nebo paracetamolu.

Co je chřipka a jak se jí zbavit

Je to vlastně virová infekce a viry na antibiotika nereagují. Pokud však hrozí riziko sekundární bakteriální infekce, která by mohla způsobit bronchitidu nebo zápal plic, může lékař antibiotika předepsat.

Nemocný chřipkou by měl pít hodně tekutin, aby zabránil dehydrataci pocením. Doporučená dávka je alespoň 1,5 litru denně. Vhodnými tekutinami jsou například ovocné šťávy ředěné 1:1 vodou s rozpuštěným cukrem nebo medem, což dodává tělu energii.

Jaké jídlo jíst

Jídla by měla být výživná a lehká. Pro dodání energie by se mělo jíst hodně sacharidů obsažených například v celozrnném chlebu a obilninách. Nezbytná je dostatečný příjem vitaminů.

Do jídelníčku by pacienti s chřipkou měli také zahrnout bílkoviny a vitaminy řady B, nejlépe ve formě drůbežího vývaru, který navíc doplní tělesné zásoby vypocené soli. Vývar je lehce stravitelný a tiší bolesti. Dalším zdrojem bílkovin jsou také ryby. Beta karoten lze načerpat z mrkve, špenátu a brokolice. Vitamín C se získává z čerstvého ovoce a zeleniny.

Někdy může pomoci česnek

Některé studie prokazují, že česnek má protivirové a protibakteriální účinky. Také se používá jako látka snižující překrvení a údajně zabírá také proti bolestem v krku, snižuje horečku a celkově tělu pomáhá infekci odrážet.

Lidové tradice

Podle lidových zkušeností příznaky chřipky zmírňuje bezinkové víno a cibulová kaše. Něco pravdy na tom může být, neboť bezinky i cibule obsahují bioflavonoidy, které posilují imunitní systém.

Dalším tradičním lékem na chřipku jsou čaje ze sušeného řebříčku, máty peprné a bezinkového květu. Několik šálků řebříčkového nebo mátového čaje také povzbudí chuť k jídlu.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X