Co se stane, když budeme konzumovat jablečný ocet každý den?

Jedním z důvodů, proč lidé váhají s konzumací jablečného octa, je jeho chuť. Pokud se i vy zdráháte, můžete jej zamíchat do nápoje nebo do něj přidat trochu medu. Jablečný ocet totiž našemu tělu přináší celou řadu výhod.

Omezuje chuť k jídlu

Konzumace jablečného octa může vést ke změnám metabolismu, jež podporují úbytek hmotnosti. Jablečný ocet snižuje chuť k jídlu a udržuje pocit sytosti po delší dobu.

Omezuje chuť na sladké

Pokud jablečný ocet smícháte s medem, konzumací této směsi omezíte chuť na sladké. Kyselina octová, kterou ocet obsahuje, navíc může pomoci omezit cukrovku. Jablečný ocet je nízkokalorická potravina, která obsahuje vitamíny a minerály, mezi něž patří draslík a hořčík.

Podpora trávicí soustavu

Jablečný ocet obsahuje prebiotika, která podporují správnou činnost střev a celé trávicí soustavy. Konzumace jablečného octa navíc může regulovat množství kyseliny v žaludku, což vede k lepšímu trávení. Pozitivní vliv má jablečný ocet i při výskytu nadýmání nebo zácpy.

Úprava hladiny cukru v krvi

Jablečný ocet zvyšuje účinnost inzulínu v krvi. Může pomoci stabilizovat a regulovat hladinu cukru v krvi a zabrání tak inzulínové rezistenci. Sice neexistují žádné vědecké důkazy o náhradě inzulínu u diabetiků, ale jablečný ocet by mohl působit preventivně proti předčasnému rozvoji cukrovky.

Podpora zdraví srdce

Jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím se snižuje riziko vzniku srdečních obtíží.

Lepší absorpce živin z potravy

Jednou z výhod jablečného octa je podpora lepší absropce živin z potravy. Jedná se například o vápník nebo železo. Prebiotika podporují absorpci vitamínů a minerálů.

Ochrana před škodlivými bakteriemi

Jablečný ocet má silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, díky kterým brání vývoji a růstu škodlivých bakterií. Kyselina octová v jablečném octu obsažená pomáhá ničit patogenní bakterie, mezi něž patří i E coli. Vyšší kyselost v žaludku pomáhá ničit bakterie, které se do trávicího traktu dostaly s potravinami. Antibakteriální vlastnosti také mohou pomoci v boji s akné.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X