Červená kvasnicová rýže je druh fermentované rýže, která se vyrábí za použití specifického druhu kvasnic Monascus purpureus. Po celá staletí se používá v čínské medicíně a to díky celé řadě zdravotních výhod, které poskytuje. Obsahuje sloučeninu monakolin K, ta má podobnou účinnou látku jako některé léky snižující hladinu cholesterolu. Výzkumy však ukazují i další přínosy, mezi něž patří snížení růstu rakovinných buněk nebo zlepšení hladiny cukru v krvi.

Může podpořit zdraví srdce

červená kvasnicová rýžeSrdeční onemocnění je závažným onemocněním, které postihuje miliony lidí a odhaduje se, že představuje 31,5% úmrtí na celém světě. Vysoký cholesterol, jeden z hlavních rizikových faktorů pro srdeční onemocnění, může způsobit zúžení a ucpání tepen, což vede ke zvýšenému riziku infarktu a mrtvice. Červená kvasnicová rýže se běžně používá jako přírodní lék na snížení hladiny cholesterolu a na podporu zdraví srdce.

Pomáhá v boji proti zánětu

Zánět je imunitní reakce určená k ochraně těla před akutními infekcemi. Pokud však zánět přetrvává, mohl by přispět ke vzniku chronickým onemocněním, mezi něž patří cukrovka, rakovina nebo onemocnění srdce. Studie ukazují, že konzumace červené kvasnicové rýže může podpořit snižování zánětů, díky čemuž pomáhá zlepšovat zdraví v dlouhodobém horizontu.

Může konzumace vyvolat nežádoucí účinky?

Mezi nejčastěji hlášené nežádoucí účinky, které se při konzumaci červené kvasnicové rýže objevují, patří nadýmání, plynatost nebo bolesti žaludku. V extrémních případech se mohou objevit potíže svalového charakteru nebo alergické reakce. Proto je důležité kupovat rýži od prověřených prodejců, díky čemuž je zajištěna její prvotřídní kvalita. Její konzumace také není doporučována těhotným ženám a lidem, kteří užívají statiny.