Černý čaj je světově nejrozšířenějším nápojem, který těší lidstvo již po mnoho let. Aby byl černý čaj skutečně chutný, je třeba se držet základních zásad přípravy.

Nádobí, ve kterém připravujeme čaj, nevymýváme v dřezu, ale jen horkou vodou důkladně vyplachujeme. I když čajové nádobí myjeme ve dřezu před ostatním nádobím, dává to často čaji nepříjemnou pachuť. Proto také vnitřek čajové konvice nevytíráme, necháme ji jen odkapat a vysušit. Pro přípravu čaje dáme přednost porcelánovým nebo skleněným konvicím nebo konvicím z dobré kameniny před kovovými. Těch používáme jen na svaření vody, ale čaj spařujeme v porcelánových nebo skleněných konvicích.

Na čaj naléváme čerstvě se vařící vodu, která právě dosáhla bodu varu. Teplá voda, která se již přestala vařit, nevyluhuje dobře čaj, který pak je bez barvy a bez chuti.