Většina odborníků v oblasti zdravotnictví se shoduje, že některá jídla, u nichž vypršela doba konzumace, ještě nemusíme zákonitě vyhazovat. Nicméně to neplatí u všech potravin. U některých to může být dokonce nebezpečné. O které potraviny se jedná?

1. Vejce

Pokud by vám mohlo být špatně pro potravinách s ukončenou dobou spotřeby, jsou to právě vejce.

2. Kuře

I u kuřecího masa je nutné kontrolovat datum spotřeby. Zmrazením lze dobu konzumace prodloužit, ale jakmile maso jednou rozmrazíte, musíte ho zpracovat, znovu jej již nezamrazujte.

3. Měkké sýry

Měkký sýr, jako například brie, podléhá nebezpečí bakterie listerie. Nekonzumujte jej tedy po skončení doby konzumace nebo pokud se na něm objeví plíseň.

4. Listová zelenina

Jedná se především o baby špenát, rukolu a další podobné druhy listové zeleniny. Tuto zeleninu nekonzumujte po expiraci či v případě, že začíná být na povrchu slizká.

5. Bobule

Do této skupiny patří borůvky, maliny či jahody. Jakmile se na nich objeví slizký či vodnatý povlak nebo tmavé skvrny, v žádném případě je již nekonzumujte. Zkažený povrch je náchylný ke kontaminaci bakterií fekálního typu zvané Cyklosporin.

6. Klíčky z vojtěšky (alfalfa)

Pokud tyto klíčky koupíte, je potřeba je spotřebovat do 3-5 dnů. Klíčky mají tendenci se velmi rychle kazit. Bakterie se v nich množí neuvěřitelně rychle, zvláště, pokud je necháte přes noc mimo lednici.

7. Hovězí maso

E.coli žije ve střevech dobytka. Pokud není řezník při porcování masa opatrný, může jej velice snadno kontaminovat. Je tedy důležité maso konzumovat pouze do doby určené ke spotřebě.

8. Ústřice

Prošlé ústřice mohou způsobit smrtelnou infekci, kterou má na svědomí bakterie V. Vulnificus.

9. Krevety

Stejně jako ústřice, i krevety mohou obsahovat stejnou bakterii a to dokonce i v případě, že jsou zmrazené. Konzumujte je tedy pouze do doby určené ke konzumaci.