Fíkovník je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. U různých kultur reprezentuje prosperitu, plodnost a mír. První písemné zmínky o jeho pěstování se dochovaly již z roku 2 900 před naším letopočtem. Domovinou byla západní Asie a později se jeho pěstování rozšířilo i po Evropě a dalších kontinentech. Obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek mezi něž patří bílkoviny, celulóza, pektinové látky, organické kyseliny, vitamíny (A, C, B1, B3, PP) a minerály (sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor).

Přínosy pro naše zdraví

1. Ztráta hmotnosti

Obsahují velké množství vlákniny a užitečný trávicí enzym ficin. Metabolizuje protein a aminokyseliny. Pravidelná konzumace fíků podporuje zdraví trávicího taktu. Ficin podporuje laxativní vlastnosti fíků.

2. Prevence rakoviny

Ovoce obsahuje fytochemikálie nazývané benzaldehyd a podle výzkumu je prokázáno, že tato látka má schopnost bojovat s rakovinou.

3. Zpomalení procesů stárnutí

Fíky obsahují velké množství antioxidantů, mezi něž patří flavonoidy, polyfenoly a antokyany. Tyto antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, jež podporují procesy stárnutí.

4. Prevence vysokého krevního tlaku

Fíky obsahují draslík, což je minerál, který pomáhá řídit krevní tlak a hypertenzi.

5. Podpora pevných kostí

Fíky obsahují velké množství vápníku a fosforu, což jsou minerály, které podporují tvorbu a pevnost kostí a pomáhají při jejich regeneraci a obnově.

6. Prevence anémie

Vzhledem k vysokému obsahu železa podporují tvorbu červených krvinek, které brání vzniku anémie.

7. Podpora trávení

Fíky obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení.