Čaj Rooibos získává popularitu jako lahodný a zdravý nápoj. Je to chutná alternativa bez kofeinu k černému a zelenému čaji. Připravuje se z keře, který se nazývá čajovec kapský (Aspalathus linearis), nacházející se pouze na území Jihoafrické republiky. Představíme si jeho 5 hlavních zdravotních výhod.

1. Nízký obsah taninů, bez kofeinu a kyseliny šťavelové

Kofein je přírodní stimulant obsažený v černém a zeleném čaji. Konzumace mírného množství kofeinu je obecně bezpečná. Může mít dokonce určité výhody pro výkon, koncentraci a náladu. Nadměrná konzumace však byla spojena s celou řadou zdravotních obtíží. Protože je rooibos přirozeně bez kofeinu, je to vynikající alternativa k černému nebo zelenému čaji.

Rooibos má také nižší hladiny taninů než běžné černé nebo zelené čaje. Taniny, přírodní sloučeniny přítomné v zeleném a černém čaji, narušují absorpci určitých živin, jako je železo.

Nakonec, na rozdíl od černého a zeleného čaje, v menší míře – červený rooibos neobsahuje kyselinu šťavelovou. Konzumace vysokého množství kyseliny šťavelové může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů a rooibos je dobrou volbou pro každého s problémy s ledvinami.

2. Velký obsah antioxidantů

Rooibos je spojen s přínosy pro zdraví a to díky vysokým hladinám antioxidantů podporujících zdraví. Antioxidanty mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály. Z dlouhodobého hlediska mohou jejich účinky snížit riziko onemocnění, jako jsou srdeční potíže a rakovina.

Čajovec kapský (Aspalathus linearis)

3. Může zlepšit zdraví srdce

Antioxidanty v rooibosu jsou spojeny se zdravějším srdcem a mohou být prevencí srdečních onemocnění.

4. Může snížit riziko rakoviny

Antioxidanty quercetin a luteolin, které jsou přítomny v čaji rooibos, mohou zabíjet rakovinné buňky a zabránit růstu nádorů. Nicméně množství quercetinu a luteolinu v šálku čaje je velmi malé.

5. Je prospěšný pro lidi s diabetem 2. typu

Rooibos je jediný známý přírodní zdroj antioxidantu aspalathinu, který může mít podle studií antidiabetické účinky.

Potenciální vedlejší účinky

Obecně platí, že rooibos může být v některých případech i bezpečný. I když jsou negativní nežádoucí účinky velmi vzácné, některé byly zjištěny. Jedna případová studie zjistila, že pití velkého množství čaje rooibos bylo spojeno se zvýšením jaterních enzymů, což může často znamenat problém s játry. Jednalo se však pouze o jeden složitý případ. Některé sloučeniny v čaji mohou stimulovat produkci ženského pohlavního hormonu, estrogenu.