Celá řada z nás si neumí představit snídani bez kávy. Dodává nám energii a skvěle chutná. Pro ty, kteří milují silnou kávu, je ideální káva turecká, která má velmi silnou chuť. Turecká káva je způsob přípravy kávy, který pochází ze zemí Středního Východu a Evropy, a to včetně Turecka, Íránu a Řecka. Může se podávat neslazená, ale obvykle se mírně přisladí a někdy se přidává nepatrné množství kardamomu.

1. Podporuje lepší výkonnost u sportovců

Obsahuje kofein, který patří mezi přírodní stimulanty, jež pomáhají zvyšovat atletickou i duševní výkonnost. Turecká káva poskytuje vysoce koncentrovanou dávku kofeinu, která může být prospěšná zejména pro sportovce.

2. Obsahuje užitečné sloučeniny

Jelikož je turecká káva nefiltrovaná, může obsahovat vyšší množství užitečných látek, které se nacházejí v tradiční kávě. Kávová zrna obsahují užitečné sloučeniny mezi něž patří antioxidanty. Káva obsahuje také další účinné látky, včetně terpenoidů, které mohou snižovat zánět, bojovat s infekcí a podporovat zdraví srdce.

3. Může chránit před mentálním úpadkem

Konzumace kávy s obsahem kofeinu může chránit náš mozek před určitými neurologickými stavy, jako je Alzheimerova choroba. Některé studie ukázaly, že příjem kávy může snížit riziko mozkové mrtvice, Parkinsonovy choroby a demence.

4. Může mít ochranné účinky na určité nemoci

Konzumace malého množství kávy může pomoci snížit riziko určitých onemocnění, včetně cukrovky a srdečních onemocnění. Studie zjistila, že pravidelná konzumace tří až pěti šálků kávy denně je spojena s 15% snížením rizika srdečních onemocnění. Obvyklá spotřeba kávy je také spojena s nižším rizikem deprese, rakoviny jater, rakoviny endometria a jaterní cirhózy.

5. Přidání kardamomu může poskytnout další výhody

Turecká káva se často připravuje pomocí kardamomu, chutného koření, které je spojeno s několika výhodami pro zdraví. Například kardamom obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají snižovat zánět, a tím snižují riziko vzniku chronických onemocnění. Je také prokázáno, že kardamom má antibakteriální vlastnosti.

foto: wikimedia.org/wiki/File:Türk_Kahvesi_-_Bakir_Cezve.jpg