Víte, proč jsou mražené borůvky zdravější? Většina z nás již ví, že čerstvé plody jsou pro náš organismus velkým přínosem. Vitamíny a antioxidanty, které obsahují, poskytují našemu tělu celou řadu výhod. Ale je možné, že by mohly být ještě zdravější? Zřejmě ano. Vedoucí oboru potravinářství na státní univerzitě v Jižní Dakotě, Marin Plub, zjistila, že zmrazené borůvky jsou ještě výživnější, než borůvky čerstvé a to i po šesti měsících od zamražení. A co je ještě zajímavější – ledové krystalky, které se během zmrazování vytvářejí, narušují strukturu rostlinné tkáně, což způsobuje, že látky v borůvkách obsažené jsou ještě více dostupné.

Co způsobuje zmrazení?

Když zmrazíte borůvky (krátkodobě nebo dlouhodobě), nízké teploty pronikají hluboko do ovoce a narušují strukturu tkáně. Díky tomu jsou antokyany snadněji dostupné a absorbovatelné.

Zmrazení má ve skutečnosti tyto přínosy:

  • Zlepšení zdraví srdce

Při konzumaci borůvek se výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění tím, že regulují a uvolňují arteriální elasticitu cévní stěny. Také zlepšují průtok krve a poskytují zdravý krevní tlak.

  • Snížení rizika Alzheimerovy choroby / demence

Anthokyanin v bobulích může skutečně zlepšit paměťové funkce a chránit váš mozek před poškozením a ztrátou buněk. Bobule mohou také zlepšit růst nervových buněk a usnadnit komunikaci mezi procesy nervových buněk.

  • Lepší zdraví nervového systému

Borůvky obsahují řadu různých antioxidantů, které jsou pro lidské tělo velice přínosné. Tato řada živin poskytuje nervovým buňkám ochranu před oxidačním poškozením. Nervové buňky jsou totiž trvale ohroženy oxidačním poškozením, a proto vyžadují nepřetržitou ochranu.

  • Zlepšené motorické funkce

Starší lidé, kteří, s přibývajícím věkem, trpí poškozením pohybového aparátu, mohou svůj pohyb a koordinaci zlepšit právě díky konzumaci zmrazených borůvek. Borůvky zlepšují kognitivní schopnost, která podporuje motorické schopnosti.

  • Zlepšené trávení

Borůvky nabízejí antioxidační ochranu trávicího traktu bojem proti volným radikálům, z nichž některé mohou způsobit rakovinu. Tato superpotravina hraje důležitou roli v boji proti rakovině tlustého střeva.