Srdeční choroby jsou ve světě zabijákem číslo jedna. Jednou z hlavních příčin infarktu myokardu a mozkové mrtvice jsou ucpané tepny, které mohou přerušit průtok krve v celém těle.

Existuje mnoho faktorů, které mohou zvýšit riziko srdečního infarktu, patří mezi ně nedostatek pohybu, stres a nezdravá strava. Nicméně, některé jednoduché změny ve vaší stravě vám mohou pomoci výrazně snížit riziko srdečních onemocnění a chránit vaše srdce.

Představíme si důležité nápoje a potraviny, které vám mohou pomoci udržet vaše tepny čisté:

1. Losos

Pokud jde o zdraví srdce, losos je jednou z nejzdravějších potravin. Důvodem je skutečnost, že obsahuje různé zdravé mastné kyseliny, které se v rybách přirozeně vyskytují. Všechny tyto tuky snižují a zabraňují zvýšení cholesterolu, zánětů a hladiny triglyceridů. Mezi další zdravé ryby patří sleď, tuňák a makrela. Preferujte organické ryby, které nebyly chované na rybí farmě.

2. Pomerančová šťáva

Čistý pomerančový džus obsahuje vysoké množství antioxidantů, které podporují zdraví našich cév. Pomůže vám také se snížením vysokého krevního tlaku. Pokud budete pít 2 sklenice pomerančového džusu každý den, zajistíte si tak doporučenou denní dávku vitamínu C.

3. Káva

Různé studie zjistily, že pokud budete pít 2-4 šálky kávy denně, snížíte tím riziko infarktu o cca 20%. Je ovšem potřeba si uvědomit, že pití kávy může mít v některých případech negativní účinky na žaludek a to obzvláště, pokud se pije na lačný žaludek. Pít nadměrné množství kofeinu je rovněž nezdravé a je tedy vhodné nepřekračovat doporučené množství kávy.

4. Ořechy

U ořechů je velmi dobře známo, že jsou zdravé pro své množství zdravých tuků. Patří mezi ně omega-3 mastné kyseliny a nenasycené tuky. Nejen, že jsou dobré pro vaší hladinu cholesterolu, ale také podpoří vaše klouby i paměť. Mezi nejzdravější ořechy patří vlašské ořechy a mandle. Pouhá hrstka těchto ořechů výrazně sníží riziko srdečních onemocnění a dalších komplikací.

5. Kaki

Kaki má bohatý obsah vlákniny a zdravých sterolů, které mohou snížit hladinu cholesterolu v krvi.  Sladká chuť těchto plodů je důvodem, proč se jim říká „božské plody“. Můžete toto ovoce přidat do salátů či obilovin.

kaki

6. Kurkuma

Kurkumin, hlavní aktivní sloučenina v kurkumě, má pro naše tělo celou řadu výhod. Sníží zánětlivost v těle a zabrání hyperaktivnímu ukládání tuků. Kurkumu můžete použít jako doplněk k různým jídlům nebo si z ní připravovat čaj.

7. Zelený čaj

Zelený čaj nám dokáže dobít energii a zároveň nás potěšit uklidňujícími účinky. Za ty lze vděčit obsahu katechinů, které najdeme zejména v listech. Katechin je antioxidant, který podporuje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pro dosažení optimálních výsledků vypijte 1-2 šálky zeleného čaje denně.

8. Sýr

V některých případech nemá zrovna nejlepší pověst, ale pokud se bude konzumovat s mírou, může vám pomoci ke snížení vysoké hladiny cholesterolu a krevního tlaku.

9. Vodní meloun

Tato osvěžující plodina podporuje produkci oxidu dusnatého a také podporuje zdravé cévy. Alespoň v letní sezóně by měl být meloun součástí naší stravy.

10. Celá zrna

Celozrnná mouka je vynikajícím zdrojem vlákniny, která se bude vázat na cholesterol a zabrání jeho hromadění v tepnách. Oves, hnědá rýže a celozrnné pečivo, patří mezi nejlepší celozrnné potraviny.

11. Brusinky

Brusinky obsahují velké množství draslíku a pravidelné pití brusinkového džusu vám pomůže snížit hladinu cholesterolu. Pokud budete pít 2 sklenice brusinkové šťávy každý den, můžete tak snížit riziko srdečního infarktu až o 40%.

12. Mořské řasy

Mořské řasy mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, proteinů, karotenoidů a antioxidantů. Pravidelná konzumace vám pomůže s regulací krevního tlaku a sníží hladinu cholesterolu až o 5%.

13. Skořice

Skořice zabraňuje hromadění cholesterolu v cévách, stačí jen 1 čajová lžička denně.

14. Granátové jablko

Obsahuje velké množství fytochemikálií, které přirozeně podporují produkci oxidu dusnatého, který zlepšuje cirkulaci krve. Toto exotické ovoce se skvěle hodí do salátů.

granatove-jablko

15. Špenát

Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové a draslíku, který má schopnost snižovat vysoký krevní tlak, podporovat svalové tkáně a snížit riziko infarktu.

16. Brokolice

Této listové zelenině se mnoho lidí vyhýbá, přitom je bohatá na živiny, které jsou zdravé pro naše srdce. Pokud chcete snížit riziko onemocnění srdce, zařaďte brokolici do svého jídelníčku.

17. Olivový olej

Konzumace vysoce kvalitního olivového oleje je tajemstvím pevného zdraví. Pokud budete konzumovat za studena lisovaný olivový olej, dostanete do těla zdravé tuky, které sníží hladinu cholesterolu v krvi. Olivový olej má schopnost snížit riziko srdečního infarktu až o 41%.

18. Chřest

Chřest se může stát jedním z nejlepších spojenců v boji proti vysoké hladině cholesterolu. Obsahuje sloučeniny, které snižují zánětlivost a brání ucpání žil. Tato zelenina je velmi univerzální a může být použita jako hlavní jídlo nebo jako příloha k bramborům nebo nudlím.

chrest

19. Borůvky

Borůvky jsou výborným zdrojem draslíku. Pokud budete jíst pravidelně syrové borůvky nebo pít borůvkovou šťávu, zvýšíte tím hladinu zdravého cholesterolu v krvi a snížíte hladinu cholesterolu nezdravého. Při konzumaci 2 sklenic denně bylo prokázáno, že snižuje riziko srdečního infarktu až o 40%.

20. Avokádo

Avokádo je pro náš organismus skutečným přínosem, jeho tuky podporují zdravou rovnováhu mezi špatným a dobrým cholesterolem a to je pro zdravé tepny velmi důležité. Můžete ho jíst v salátech, pomazánkách i různých receptech, to už je na vás.