Vejce jsou neuvěřitelně zdravá a výživná, proto se tak často při přípravě jídel používají. Nejčastěji je používáme při pečení, téměř každý recept vyžaduje přidání vajec. Ale někteří lidé z různých důvodů nejedí vejce. Naštěstí se dají nahradit mnoha jinými potravinami. Tento článek vám představí řadu ze surovin, které se dají použít jako alternativa, pokud se vyhýbáte vejcím.

Důvody, proč možná potřebujete nahradit vejce

Důvodů, proč nahradit vejce jinými potravinami, je celá řada. Odborníci na alergie a výživu vyzdvihují tyto dva nejběžnější.

Alergie na vejce

Vejce jsou druhou nejběžnější potravinou, na kterou mají alergii kojenci a malé děti. Jedna studie zjistila, že 50 % dětí, které měly alergii na vejce ve velmi nízkém věku, kolem pátého roku života na vejce přestalo být alergické. Jiné studie tvrdí, že trvá šestnáct let, než alergie na vejce zcela vymizí. Většina dětí se časem naučí vejce jíst a nemají s nimi problémy, někteří však zůstanou alergičtí po celý život.

Veganství

Čím dál větší množství lidí se stává vegany, což znamená, že přestávají jíst maso, mléčné výrobky, vejce a další živočišné výrobky. Vegani se vyhýbají konzumaci živočišných výrobků z mnoha důvodů, kvůli svému zdraví, kvůli životnímu prostředí nebo z etických důvodů zahrnujících práva zvířat.

Závěr: Někteří lidé se vyhýbají vejcím kvůli své alergii, někteří se jim vyhýbají dobrovolně kvůli osobnímu zdraví, životnímu prostředí nebo z etických důvodů.

Proč se vejce používají při pečení?

Vejce hrají důležitou roli při pečení. Přispívají totiž k struktuře, barvě, příchuti i konzistenci pečeného několika způsoby:

  • Spojení: Vejce pomáhají kombinovat ingredience a drží je pospolu. To dodává potravinám jejich strukturu a zabraňuje rozpadání.
  • Kvašení: Vejce zachycují vzduchové bublinky v potravinách, díky čemuž se při pečení nafouknou a zvětší svůj objem. Díky tomu mají pečené výrobky jako soufflés, dorty a bábovky lehkou a vzdušnou texturu.
  • Vlhkost: Kapalina z vajec se vstřebává do dalších ingrediencí a výsledný výrobek je tedy příjemně vláčný.
  • Příchuť a vzhled: Vejce dodávají příchuť ostatním složkám receptu, obzvlášť při pečení. Zlepšují jeho chuť a napomáhají ke krásné zlato-hnědé barvě povrchu.

Závěr: Vejce jsou nezbytné při pečení, protože bez nich by pečené výrobky byly suché, placaté a bez příchuti. Naštěstí existuje mnoho alternativ, kterými vejce můžeme nahradit.

1. Jablečné pyré

Jablečné pyré se vyrábí z vařených jablek. Často se dochucuje nebo sladí dalším kořením – muškátovým oříškem či skořicí. Jedno vejce můžete nahradit 65 gramy jablečného pyré téměř ve všech receptech. Nejlepší je používat neslazené pyré. Pokud používáte slazenou variantu, snižte množství cukru nebo sladidla v samotném receptu.

Závěr: Neslazené jablečné pyré je skvělou náhradou vajec ve většině receptů. Jedna čtvrtina šálku (65 gramů) nahradí jedno vejce.

2. Banánová kaše

Banánová kaše je další oblíbená náhražka vajec. Jedinou nevýhodou pečení s banány je, že výsledný výrobek bude nejspíš mít slabou banánovou příchuť. Pyré z ostatních druhů ovoce jako je dýně nebo avokádo můžete rovněž použít, ty navíc nebudou ve výrobku tolik cítit. Ať se rozhodnete použít jakékoliv ovoce, nahraďte jedno vejce čtvrtinou hrnku. Pečené výrobky sice při použití pyré nezískají tak zářivý hnědý nádech, ale budou vláčné a husté. Tato náhrada se skvěle hodí do dortů, muffinů, brownies a topinek.

Závěr: Banánovou kaši nebo pyré z jiných ovocných druhů, jako je dýně či avokádo, můžete použít jako náhradu vajec. Jedno vejce nahradí čtvrtina šálku.

3. Lněná nebo chia semínka

Lněná semínka a chia semínka jsou sice malá, ale velmi výživná. Obsahují spoustu omega-3 mastných kyselin, vlákniny a dalších nenahraditelných živin. Pěstovat si je můžete sami doma nebo si koupit už zpracovaná semínka v obchodě. Abyste nahradili jedno vejce, smíchejte 1 polévkovou lžíci chia nebo lněných semínek se třemi lžícemi vody a nechte namočené, dokud nevstřebají všechnu vodu. Díky semínkům získá pečivo svou hustotu a vláčnost. Kvůli nevýrazné příchuti se ale doporučuje používat tuto náhradu spíše při dělání palačinek, waflí, muffinů, chlebů a sušenek.

Závěr: Lněná semínka a chia semínka jsou skvělou náhradou vajec. Jedno vejce nahradí lžíce semínek smíchaná se třemi lžícemi vody.

4. Komerční náhražka vajec

V supermarketu si můžete koupit celou řadu komerčních náhražek vajec. Většinou se vyrábějí z bramborového škrobu a kvasinek. Náhražky vajec se hodí do všech pečených potravin a neměly by ovlivnit jeho výslednou chuť.

Existuje mnoho značek vyrábějící tyto náhražky, například Bob’s Red Mill, Enter-G nebo Organ. Každá značka si zakládá na jiných instrukcích, ale většinou stačí zkombinovat 10 gramů prášku s 40 gramy teplé vody, abyste nahradili jedno vejce.

Závěr: Na trhu jsou dostupné komerční náhražky vajec. Kombinace 10 gramů prášku s 40 gramy teplé vody nahradí jedno vejce.

5. Tofu

Tofu je kondenzované sojové mléko, které se zpracovává a stlačuje do pevných kostek. Textura tofu závisí na obsahu vody. Čím více vody vytlačíte, tím pevnější se tofu stane. Abyste nahradili jedno vejce, potřebujete čtvrtinu šálku rozmixovaného tofu. Rozmixované tofu je víceméně bez příchuti, ale pečené výrobky dělá hustšími a sytějšími, takže se nejlépe využije při přípravě brownies, cookies, dortů a chlebů.

Závěr: Rozmixované tofu je skvělou náhradou vajec, ale výsledný produkt se díky němu stává hustší a sytější. K nahrazení jednoho vejce potřebujete čtvrtinu šálku rozmixovaného tofu.

6. Ocet a prášek do pečiva

Smíchejte 1 čajovou lžičku prášku do pečiva s jednou polévkovou lžící octa, čímž nahradíte jedno vejce v mnohých receptech. Jablečný ocet nebo klasický ocet se používají nejčastěji. Když smícháte prášek do pečiva a ocet, proběhne chemická reakce, při které vzniká oxid uhličitý a voda, proto jsou pečené výrobky tak lehké a vzdušné. Tato náhrada funguje nejlépe při pečení dortů, cupcaků a chlebů.

Závěr: Smícháním 1 čajové lžičky prášku do pečiva s 1 polévkovou lžící octa nahradíte jedno vejce. Kombinace funguje obzvlášť dobře, pokud chcete, aby výsledný produkt byl lehký a vzdušný.

V příštím díle si představíme další potraviny, které mohou nahradit vejce v našem jídelníčku.

Přejít na 13 účinných náhrad za vejce 2. díl