Kromě běžných potravin bychom ve své stravě neměli vynechat tzv. funkční potraviny. Jde o potraviny, které mají, kromě výživové hodnoty, pozitivní účinky na naše zdraví. Některé z nich mohou pomoci snižovat zánět, podpořit vylučování toxinů z těla a zabránit poškození těla volnými radikály. Právě vylučování toxinů je jednou z nejdůležitějších vlastností, jelikož se v těle hromadí každý den.

Na které potraviny se zaměřit

1. Mrkev

Beta-karoten, který je v mrkvi přítomný, může podpořit dobrý zrak a zdraví očí, posílí imunitní systém a podpoří zdravou pokožku a sliznici. Navíc mrkev obsahuje antioxidanty, které mohou chránit buněčnou membránu před poškozením toxiny.

2. Fazole

Jsou dobrým zdrojem fytochemikálií, vlákniny, vitamínu B a kyseliny listové.

3. Hrozny

Obsahují resveratrol, který našemu tělu poskytuje celou řadu zdravotních výhod. Například může pomoci snížit zánět, zabránit špatné oxidaci cholesterolu a může pomoci ničit škodlivé rakovinné buňky.

4. Křupavá zelenina

Do této skupiny potravin patří například květák, brokolice, zelí, bok choy nebo kapusta. Tato skupina zeleniny obsahuje Indol-3-karbinoly a sulforafan, které jsou považovány za protirakovinné látky. Mohou pomoci detoxikovat tělo a očistit jej. Mohou pomáhat jako prevence proti rakovině žaludku, jícnu či ústní dutiny.

5. Česnek

Sloučeniny síry, které jsou v této zelenině zastoupeny, jí dodávají jedinečnou chuť. Tyto sloučeniny však také poskytují obrovské zdravotní výhody našemu tělu – mohou zabránit rozvoji rakovinných buněk a urychlit procesy opravy DNA. Tyto sloučeniny se nacházejí i v dalších druzích zeleniny – šalotka, cibule, pažitka nebo pórek.

6. Zázvor

Protizánětlivé vlastnosti tohoto kořene mohou zpomalit růst rakovinných buněk a to především vaječníků. Dále pomáhají zmírnit příznaky nevolnosti, bolestí svalů, artritidy a migrény.

7. Granátové jablko

Obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé účinky.

8. Špenát

Zeaxantin a lutein jsou typy karotenoidů nacházející se ve špenátu a které pomáhají eliminovat nestabilní molekuly a volné radikály z těla. Při větší konzumaci tohoto druhu zeleniny může dojít ke snížení rizika vzniku kolorektálního karcinomu, rakoviny plic a vaječníků.

9. Mořské řasy

Patří mezi ně Komba, Arame, Hijiki, Kelpa a Nori. Obsahují velké množství minerálů a vitamínů. Například Kelpa podporuje odbourávání těžkých kovů a radiokativních částic. Nori je bohatá na karoteny, železo, vápník, fosfor a jód. Kombu obsahuje velké množství karotenů, jod, hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, oxid křemičitý a vitamíny C, B, E a D. Dále tato potravina může pomoci při regulaci krevního tlaku. Hijiki obsahuje mnoho účinných složek, které mohou zničit T-buňky. Arame je jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu. Tato mořská řasa může také pomoci snížit výskyt děložních a prsních fibroidů.

Mořské řasy můžete také, v práškové formě, přidávat do vaší koupele, podpoříte tak detoxikaci vašeho těla.

10. Jahody

Kromě toho, že jsou jahody velmi chutné, jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, mezi něž patří kyselina ellagická a vitamín C.

11. Zelený čaj

Tento typ čaje je neuvěřitelným zdrojem EGCG, katechinů a polyfenolů. EGCG je silným antioxidačním činidlem, které může pomoci vyčistit a detoxikovat játra, stejně jako inhibovat růst nádorových buněk. Výzkumníci dospěli k závěru, že katechiny přítomné v zeleném čaji mohou výrazně zmenšit nádory a snížit růst nádorových buněk.

12. Kurkuma

Tento druh indického koření obsahuje kurkumin, který je jedním z nejvíce účinných antioxidantů.

13. Rajčata

Tato zelenina je bohatým zdrojem lykopenu, který patří mezi velmi silná antioxidační činidla. Výzkumníci nalezli vztah mezi pravidelnou konzumací potravin bohatých na lykopen a snížením rizika vzniku rakoviny prostaty. Podle laboratorních testů může tento antioxidant také inhibovat růst mnoha dalších forem rakovinných buněk, jako jsou rakovinné buňky plic, endometria a prsu.

Mezi další potraviny bohaté na lykopen patří například růžový grapefruit, červené papriky nebo meloun. Rajčata a papriky však také obsahují látku zvanou solanin, která může zhoršit zdravotní stav u lidí, kteří trpí jakoukoli formou zánětu. Tito lidé by měli jejich konzumaci omezit.