Ředkvičky nejsou jen přísadou do salátů či ozdobou na chleba, v tradiční čínské medicíně mají významnou roli jako lék na celou řadu neduhů. U nás je tato zelenina trochu opomíjená. Ředkvičky jsou však extrémně zdravé, obsahují velké množství vitamínu C, vlákninu a draslík. V nabídce nalezneme různě barevné odrůdy – bílé, fialové, červené a dokonce i černé. Některé druhy mají kořeněnou chuť.

Co všechno ředkvičky nabízejí?

  1. Je to vynikající pomocník při detoxikaci jater.
  2. Obsahují velké množství vlákniny.
  3. Listy z ředkviček se používaly pro léčbu žloutenky.
  4. Obsahují velké množství draslíku, který má pozitivní vliv na naše tělo a to včetně řízení krevního tlaku, obsahu folátu a vitamínu C.
  5. Pomáhají regulovat krevní tlak.
  6. Obsahují velké množství flavonoidů, které pomáhají v prevenci srdečních obtíží.
  7. Nachází se v nich vitamín C, který podporuje imunitu.
  8. Mají vysoký obsah vody, díky čemuž předcházíme dehydrataci organismu.
  9. Nachází se v nich železo a fosfor.
  10. Obsahují sloučeniny, které jsou důležitým prekurzorem kolagenu.
  11. Mají nízký obsah kalorií.
  12. Mohou pomoci vyčistit močový měchýř.

Jak konzumovat ředkvičky

Tento druh zeleniny je velmi populární v severní Americe, Asii, Japonsku nebo Egyptě, kde konzumují především listy. Existuje celá řada odrůd a velikostí. Některé dorůstají rozměrů fotbalového míče. Ředkvičky můžeme přidávat do zeleninových salátů, jsou skvělou součástí chutney, můžeme je nakládat nebo fermentovat. Lze je upravovat i tepelně.